Afbeelding

De natuur lonkt, het bos lokt, maar… die beestjes!

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE — We hebben het dezer dagen eigenlijk maar over één beestje, dat goed beschouwd geen beestje is: het coronavirus. Zo druk zijn we ermee dat we bijna vergeten dat er meer klein levend spul is waarvoor we beducht moeten zijn. Nu we de zon vaker zien en de temperaturen oplopen lokt en lonkt de buitenwereld als nooit tevoren, na de dagen van voorzichtig zijn en zoveel mogelijk binnenblijven. Het bos is vlakbij, wuivend fluitenkruid langs de paden, een wandeling is heerlijk, maar hoe staat het bijvoorbeeld met de teek en de eikenprocessierups?

“Wil je ‘t echt weten?”, vraagt boswachter Hans Breeveld. “Té goed!” Hij is er gemakkelijk bij gaan zitten, in het zonnetje aan de terrastafel voor de deur van ‘De Zevenhorst’. Hans is Boswachter Publiekszaken, heeft vanuit Staatsbosbeheer een voorlichtende rol richting publiek, en weet dus van de hoed en de rand. Hij begint met vast te stellen dat Zeewolde gezegend is met zo’n lap schitterend natuurgebied naast de deur, maar dat we er juist daarom verantwoordelijk en voorzichtig mee moeten omgaan. “Voorzichtig zijn met de natuur, maar ook met jezelf!” Hij legt uit dat de voorbije dagen een soort El Dorado voor de teek hebben opgeleverd: buien die de vegetatie nat maken maar de grond niet meteen verzadigen, de goede temperatuur, perfecte conditie van de strooisellaag, reken maar uit.

“Die humuslaag”, legt Hans uit, “is natuurlijk heerlijk om in te struinen. Honden vinden het prachtig, maar wandelaars doen het ook, zeker met kinderen. Als je bedenkt dat die teken heel handige klimmers zijn en in no time een overstapje maken op een ruwe sok, een rafelige broek, blote benen, dan snap je het recept: dichte schoenen, liefst laarzen, gladde lange broek, en lange mouwen. Daar hebben ze niet van terug. Te warm? Jammer dan. Bescherm jezelf, en controleer bij thuiskomst uitvoerig. Kom je er een tegen, zorg dan dat ie binnen 24 uur vakkundig wordt verwijderd. Onthoud wanneer dat gebeurd is, en… bewaar ‘m! Krijg je onverhoopt ziekteverschijnselen, dan kan de teek onderzocht worden op die vervelende bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, en heb je tenminste een diagnose zonder vals-positieve of vals-negatieve uitslag. En op één punt is Lyme vergelijkbaar met Covid-19: je hóeft er niet ziek van te worden, maar het kán wel, en dan pakt het vaak heel vervelend uit. Wees dus maar gewaarschuwd…”

En de eikenprocessierups? “Tja, minder gevaarlijk, maar ook vervelend. Maar het bestrijden ervan doen we met gezond verstand en natuurvriendelijk. Geen verdelgingsmiddelen, ook al zijn ze ‘biologisch’, want mét dat je één soort om zeep helpt doe je het ook met 100 andere. Het middel mag niet erger zijn dan de kwaal.” Hans praat met liefde over de eik. “Een belangrijke boom, met veel ecologische waarde. Kappen doe je alleen als het echt niet anders kan, en verder zorgen we voor veel omringende lage struiken. Dat trekt vogels aan, en die moeten natuurlijk eten. Nestkastjes voor koolmezen doen het ook goed. Ze zijn dol op die rupsen!” Hans benadrukt tenslotte dat het in alle gevallen een kwestie is van gezond verstand. “Wees wijs, hou je aan de regels, laat het meubilair heel en gebruik het bos niet als plek waar je makkelijk van je overbodige spullen afkomt. Soms voelen we ons meer vuilnisman dan boswachter… Het Horsterwold is prachtig! Laten we dat vooral zo houden…”