Afbeelding
Zeewolde Actueel

Burgemeester Gorter blikt terug op 'bizar' 2020

· leestijd 3 minuten Gemeente

ZEEWOLDE – 2020 zal voor de meesten van ons ingaan als het meest bizarre jaar dat we ooit meemaakten. Dat geldt ook voor burgemeester Gerrit Jan Gorter. Alleen in januari gebeurden er andere vreemde dingen in Zeewolde, zoals de stroomstoringen waar het dorp mee te maken kreeg.

Eerste golf

Het is heel rustig in het gemeentehuis. Hier en daar kom je een verdwaalde ambtenaar of wethouder tegen, de meesten van hen werken al bijna het hele jaar thuis. 2020, tja…, burgemeester Gorter gaat er eens goed voor zitten in zijn kantoor op de eerste verdieping. “Het jaar begon met die rattenstoringen”, lacht hij. “Elke keer was die rat de oorzaak of wellicht z’n broertje of zusje. Daarna is dat gelukkig niet meer voorgekomen.” In februari kwam corona steeds dichterbij en vanaf maart zaten we er middenin. “De begintijd was heel bijzonder”, weet Gorter nog. “Het eerste geval in Flevoland was op 4 maart in Zeewolde. Als burgemeester kreeg ik in die tijd de namen van coronapatiënten nog door. Voor mij was dat een mooie gelegenheid om met familie of mensen uit de omgeving van de patiënt te spreken. Op een gegeven moment kreeg ik alleen nog de aantallen door. Het werden er ook veel te veel.” De burgervader prijst in dit verband ‘Zeewolde voor elkaar’. “Een heel mooi initiatief. Op die manier laat je als gemeenschap zien voor elkaar klaar te staan. Niet altijd konden ouderen op hun kinderen terugvallen en misschien hadden kinderen zelf wel corona en konden zij geen beroep doen op hun ouders. Vrijwilligers van Zeewolde voor elkaar stonden wel klaar en die verdienen wat mij betreft een dikke pluim.”

Geen enkel evenement waarvoor een vergunning nodig was, kon doorgang vinden in 2020. Zo gingen in het voorjaar Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag niet door, althans niet fysiek. Dat voelde heel vreemd, ook voor Gorter. “Op 4 mei moest ik in m’n eentje naar het monument op de begraafplaats, heel raar als je daar moederziel alleen staat. Verder zouden we 75 jaar vrijheid groots vieren, maar daar kwam ook helemaal niets van terecht.” Vermeldenswaard voor het voorjaar was de bewaking van Ace Pharmaceuticals op het Schepenveeld en de directeur, de heer Popma. “Het bedrijf zou chloroquine ontwikkelen als middel tegen corona. Zelfs president Trump sprak er vol lof over. Eerst zou het middel werken, toen weer niet en volgens een ander ziekenhuis waren er toch mogelijkheden. Hoe dan ook, elke keer als Ace Pharmaceuticals in beeld was, werd ook Zeewolde weer genoemd.”

Campings

Het kabinet vergaderde dit jaar regelmatig op zondag over de coronamaatregelen, op maandag volgden dan de veiligheidsregio’s en later in de week de burgemeesters. De Zeewolder burgemeester wilde vooral weten wat er voor de recreatiesector mogelijk was. “Dronten en Zeewolde hebben veel campings, andere gemeenten weer andere speerpunten. Het was fijn dat er op een gegeven moment een goede regeling kwam. In het voorjaar leden de campings enorme verliezen. Gelukkig was er een bijzonder goede zomer, maar wat was het een pech dat rond de herfstvakantie hier de nieuwe lockdown begon. Dan heb ik het nog niet eens over de horeca gehad. Het grootste deel van het jaar was men daar gesloten.”

De toename van jeugdoverlast in Zeewolde dit jaar had volgens Gorter alles te maken met de coronamaatregelen. Toch wil de burgervader niet dat alles aan jongeren wordt toegeschreven. “Recent werden er allerlei auto’s bekrast. Bleek een man van 56 gedaan te hebben, die was de jeugdige leeftijd by far voorbij! Of die 54 kilogram vuurwerk. Had ook niks met jeugd te maken, maar was iemand van 44.” Gorter wil de jeugdproblematiek echter niet bagatelliseren. “Het gebruik van drugs onder jonge jongeren is zorgwekkend. Vooral het zwaarverslavende 3-MMC wordt veel gebruikt. Ik wil hierbij toch echt ouders oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen. Overal zie je jeugd op straat. Hebben ze dan thuis niets meer te doen? Daar vervelen ze zich kennelijk en maken er dan op straat maar een zooitje van. Daar treden we echt tegen op. We waarschuwen eerst, maar daarna volgt beslist een bekeuring.”

Datacenter

Lichtpunten, Gorter moet even nadenken, het waren er niet veel, maar toch. “We gaan Het Baken verbouwen, we zetten er samen de schouders onder! En in januari – wat lijkt dat lang geleden – waren we de meest energiezuinige gemeente van Nederland. Ook zaten we in de top-3 logistieke hotspots. Jammer dat we daar door corona niets mee hebben kunnen doen.” De komst van een eventueel datacenter in het buitengebied wil de eerste burger van Zeewolde niet direct als een groot succes bestempelen, maar hij vindt dat inwoners moeten waken voor kortzichtigheid. “Ik snap heus de scepsis op dit terrein. Maar toch: we hebben allemaal een i-pad en een i-phone. Daarvoor heb je wel data nodig. Moeten we dan al die apparaten weer inleveren en ouderwets brieven schrijven naar de gemeente? Zes weken op antwoord wachten in plaats van zes uur? Flevoland is een grote provincie die gemaakt is om problemen van Nederland op te lossen. Ik denk dat dit zo’n probleem is.”

Kerst 2020 zullen we ‘coronaproof’ moeten vieren. Gorter knikt. “Ik hoop dat er een moment komt dat we elkaar weer kunnen zien en omarmen, elkaar een hand geven, kortom samen terug naar hoe het ooit was. Zo ver is het nog niet. Nu moeten de schouders eronder. De mogelijkheden zijn beperkt, maar laten we kijken naar de lichtpuntjes. Maak een wandeling langs de prachtig verlichte huizen of de kerstboom op het Raadhuisplein. We hebben een fantastisch dorp en we komen hier met elkaar doorheen!”

Afbeelding