Afbeelding
Vattenfall

Flevoland heeft duurzaamste woningen van Nederland

· leestijd 1 minuut Algemeen

FLEVOLAND - In Flevoland zijn de meest duurzame woningen te vinden van Nederland. De bijna 100.000 Flevolandse huizen die momenteel van een definitief energielabel voorzien zijn, hebben gemiddeld label B. In de andere provincies doen woningeigenaren het gemiddeld gezien niet beter dan energielabel C. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Vattenfall, op basis van RVO en EP-online data.

Almere meest energiezuinig
Van alle Nederlandse gemeenten heeft Almere de meest energiezuinige woningen. Ook het relatief jonge Zeewolde, Dronten en Lelystad scoren goed en zijn in de top 10 te vinden van gemeenten met de meest duurzame huizen van Nederland. Dit komt waarschijnlijk doordat hier relatief veel nieuwe woningen te vinden zijn die doorgaans beter geïsoleerd zijn en dus een beter energielabel zullen hebben.

Op landelijk niveau blijken woningen in het Noord-Hollandse Heemstede juist het minst energiezuinig, gevolgd door de nabijgelegen gemeenten Bloemendaal en Zandvoort. Allen hebben ‘slechts’ gemiddeld definitief energielabel D.

Verbetering ondanks koppositie
In het onderzoek maakte Vattenfall ook per woning een vergelijking van het in 2015 geschatte voorlopige energielabel en later vastgestelde definitieve energielabel. Bij de overgang naar definitieve energielabels blijken 39,6 procent van de Flevolandse woningen energiezuiniger dan eerder berekend. Bij 1 op de 8 woningen is zelfs minstens twee labelniveaus vooruitgang geboekt ten opzichte van zes jaar eerder.

In Flevoland verbeterden woningen het vaakst van label B naar A (12.802 keer), maar ook een ophoging van C naar B (12.058 keer) en C naar A (8.086 keer) werd vaak geregistreerd. Om de doelen van het Klimaatakkoord van 2019 te halen, moeten in 2030 1,5 miljoen woningen verduurzaamd zijn. Daarbij hoort dan ook een verbetering van het energielabel.

Onderzoeksmethode
Vattenfall voerde dit onderzoek uit om te bepalen hoe de energielabels de afgelopen periode zijn veranderd, en om een inschatting te maken of de energielabeldoelstellingen van 2015 nog binnen bereik zijn. Dit deden zij door het voorlopige en later vastgestelde definitieve energielabel van ruim 4,4 miljoen woningen te vergelijken die uiterlijk op 1 februari 2021 een definitief energielabel kregen toegewezen. De data die hierbij gebruikt werd is afkomstig van RVO en EP-online.