Geef Roos een toekomst

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Geef Roos een toekomst!

Roos is een vrouw van 53 jaar uit Almere die al een aantal jaren gebukt gaat onder slopende ziektes die onverdraaglijk zijn. Zij heeft ME/CVS, een chronisch vermoeidheidssyndroom, waardoor ze continu te maken heeft met een overweldigende vermoeidheid, die niet verbetert door rust. Daarnaast is bij haar in augustus 2019 CCI/AAI vastgesteld. Door deze aandoening is het bindweefsel in haar nek van zeer slechte kwaliteit, waardoor haar nek het gewicht van het hoofd eenvoudigweg niet meer kan dragen. De zenuwbanen, de halsaderen en de hersenstam komen in verdrukking met uitval van vitale functies tot gevolg. De ziekte is levensbedreigend. Roos ligt steeds in bed of op de bank, verlamd door de enorme pijn, de aanvallen van spiertrekkingen, de wegrakingen. Ze kan nauwelijks tegen licht. Een normaal leven leiden is voor haar totaal onmogelijk.

In Nederland is er onvoldoende kennis over deze ellendige ziekte, waardoor er hier geen operatie mogelijk is. In heel Europa is er maar één arts die deze aandoening kan opereren en hij zit in Barcelona. De zorgverzekeraars vergoeden zo'n operatie niet, waardoor er veel geld moet worden opgebracht. In dit geval gaat het om 90.000 euro, waarvan inmiddels bijna 47.000 euro beschikbaar is, een indrukwekkend bedrag, maar nog veruit onvoldoende om die noodzakelijke operatie in Barcelona te kunnen ondergaan. Het lijkt er op dit moment ook niet op, dat het bedrag binnen afzienbare tijd zal worden gehaald, want er zijn weinig of geen donaties.

Opmerkelijk is dat vrouwen die veel jonger zijn en die in een soortgelijke situatie verkeren, veel meer donaties ontvangen. Mogelijk heeft dat met de leeftijd van Roos te maken: jongere vrouwen hebben nog een groot stuk van hun leven voor de boeg en Roos heeft met haar 53 jaar al een groot deel daarvan achter de rug. Het lijkt erop dat men daardoor minder snel tot een donatie komt. Als Roos er straks niet meer is, kunnen we onszelf dan nog zonder enige schaamte in de spiegel aankijken, wetende dat we er niet aan hebben bijgedragen om die levensreddende operatie in Barcelona mogelijk te maken?

Wilt u Roos met een donatie helpen, dan kunt u dat doen via: geefrooseentoekomst.nl. Als u daartoe bereid bent, komt die belangrijke operatie voor Roos dichterbij!