Wethouder Egge Jan de Jonge gaat samen met voorbijganger Tamara Metten, proberen de kluis te openen
Wethouder Egge Jan de Jonge gaat samen met voorbijganger Tamara Metten, proberen de kluis te openen Zeewolde Actueel

Escaperoom laat je laaggeletterdheid ervaren

Algemeen

ZEEWOLDE – Hoe frustrerend is het om niet goed te kunnen lezen en daardoor tekst niet te begrijpen? Dat ondervonden bezoekers aan de charmante mobiele escaperoom in de vorm van een caravan die vrijdag op het Kerkplein stond aan den lijve. Echt niemand bereikte het uiteindelijke doel; het openen van de kluis. “Zo voelt het ongeveer voor 2,5 miljoen mensen in Nederland elke dag. Zij hebben namelijk moeite met lezen en schrijven , oftewel zij zijn laaggeletterd’ was de boodschap die uiteindelijk in de kluis bleek te liggen.

Om die frustratie te ervaren was het ook de bedoeling van deze escaperoom dat niemand de kluis zou kunnen openen. Dat bleek eigenlijk al uit de ‘waardeloze’ hints zoals ‘Kun je niet lezen?’ en ‘Het staat er toch gewoon’ die de deelnemers, waaronder wethouder Egge Jan de Jonge, kreeg tijdens de escape.

(De tekst gaat verder onder de foto)


‘Waardeloze hints’, lacht de wethouder - Zeewolde Actueel

De escaperoom werd georganiseerd door FlevoMeer Bibliotheek om tijdens de nationale Week van Lezen en Schrijven aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. In Zeewolde is 9% van de volwassenen in min of meerdere mate laaggeletterd. Vaak hebben zij ook problemen met het gebruiken van een computer of mobiele telefoon.

Twee derde van de Nederlanders geeft aan zelf geen laaggeletterde te kennen. Dat blijkt uit een enquête door Stichting Lezen en Schrijven. “Dit is opvallend, omdat in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 1 op de 6 volwassenen. Schaamte en taboe spelen een grote rol. Laaggeletterden houden het vaak jarenlang geheim, zelfs voor familie, vrienden en collega’s.”

Het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid is een belangrijke stap om laaggeletterden te vinden en verder te helpen. Wil je Nederlands leren? Of wil je leren hoe je een boodschap duidelijk overbrengt? Ga dan naar Huis voor Taal in de bibliotheek (Kerkstraat 2) voor meer informatie of neem telefonisch contact op via (0)8800 80 760.

Meer informatie: www.lezenenschrijven.nl