De toekomstige locatie voor de mobiele jongerenontmoetingsplek in de Polderwijk
De toekomstige locatie voor de mobiele jongerenontmoetingsplek in de Polderwijk Mannes Schoppink

Jongeren krijgen mobiele ontmoetingsplek in Polderwijk

Gemeente

ZEEWOLDE - Zeewolde krijgt een mobiele jongerenontmoetingsplek (JOP) in de Polderwijk. De gemeenteraad ging donderdagavond 30 september bijna unaniem akkoord met de plannen hiervoor. De doelgroep en het straathoekwerk zijn heel blij met de nieuwe hangplek, maar omwonenden vrezen voor hun rust en startten onlangs een handtekeningenactie tegen de komst van de JOP.

De JOP komt bij het basketbalveld ter hoogte van de rotonde Zeewolderweg/Kwartiermakerslaan in de Polderwijk. Jongeren en straathoekwerkers gaven al langer aan dat er meer overdekte hangplekken voor jongeren in het dorp zouden moeten komen. In de raadscommissie Bestuur, Ruimte en Samenleving eerder in september werd er mede daarom enthousiast gereageerd op het plaatsen van een eerste mobiele JOP.

Volgens wethouder Egge Jan de Jonge bevond de JOP zich op minimaal honderd meter van de bewoonde wereld. Omwonenden vrezen echter een aanzuigende werking van gebruikers en hebben geen zin in de mogelijke overlast. Boa’s en politie beloofden reeds vaker preventief langs de JOP te zullen rijden, maar dat was voor de buurtbewoners nog niet genoeg. Een aantal van hen begon zelfs een handtekeningenactie.

Donderdagavond sprak bijna de gehele gemeenteraad zich uit voor de komst van de JOP. “Er is een zorgvuldig proces doorlopen”, aldus Wenda Westerhuis (D66). “Tot twee keer toe zijn de omwonenden uitgenodigd om hun mening te horen. Alle betrokken partijen hebben de mogelijkheid gehad mee te denken.” Alleen Rob Smeets (toen nog Zeewolde Liberaal) stemde tegen. Volgens hem moesten de indieners van de handtekeningenactie serieus worden genomen en dienden zij te worden gehoord. De overige vijftien raadsleden stemden wel voor de komst van de JOP. Het is overigens nog wel (acht weken) mogelijk bezwaar te maken tegen de plannen. Eén buurtbewoner heeft al laten weten dit ook te zullen doen.