Feest op De Toermalijn. Inzet: juf Manon
Feest op De Toermalijn. Inzet: juf Manon Foto: Leon van der Kevie

Uitgesteld jubileumfeest De Toermalijn brengt iedereen weer samen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZEEWOLDE – Eigenlijk bestond de katholieke basisschool De Toermalijn in oktober 2019 al 20 jaar, maar werd ervoor gekozen de feestelijkheden in het voorjaar van 2020 te houden. Toen begon de coronaperiode echter en hoelang die duurde moge bekend zijn. Vorige week ging de jubileumviering alsnog door en het was daarbij prachtig weer. Locatiedirecteur Manon Beek kon dan ook met een grote glimlach rondlopen. 

Vis in het water

De Toermalijn van de Jade in Horsterveld valt onder de Stichting Katholiek Onderwijs Zeewolde (SKOZ). Het is de enige katholieke basisschool in Zeewolde, sinds moederschool De Zevenster van de Vlierbes in Zeewolde-Zuid niet meer levensvatbaar was en in 2017 werd gesloten. In 1999 barstte De Zevenster echter nog uit haar voegen en vroeg de SKOZ met succes een zogenoemd brinnummer aan voor een nieuwe basisschool. De school ging De Toermalijn heten en werd geopend op maandag 13 oktober 1999. Manon Beek (43) werkt al 21 jaar op de school aan de Jade en ze voelt zich er al die tijd als een vis in het water. “Ooit liep ik stage in Harderwijk en dacht dat ik daar misschien wel aan de slag kon”, vertelt ze. “Dat werd ‘m alleen niet en toen zag ik de vacature voorbijkomen van De Toermalijn. Ik had er geen enkele link mee, maar solliciteerde toch. Ik weet nog dat ik de school binnenkwam en me gelijk thuis voelde. Dat gevoel is nooit meer weggegaan.” Aanvankelijk was juf Manon nog ‘gewoon’ groepsleerkracht. “Maar daarna ben ik intern begeleider geworden en in de zomer van 2012 werd ik locatiedirecteur. Ik volgde Roel Hijne destijds op. Roel werd algemeen directeur van de SKOZ en van de SIBZ, waar basisschool Kaleidoscoop onder valt.”

Dubbele groepen

Verspreid over zestien groepen telt De Toermalijn momenteel 398 leerlingen. Elk jaar is het voor Manon en haar team weer een hele klus alle groepen te formeren en deze onder te brengen. “Toen de Polderwijk van start ging, hadden we als mogelijke derde katholieke basisschool De Meander. In 2011 kwam Kaleidoscoop en in die tijd hebben we een tijdje een terugloop aan leerlingen gehad. Sinds twee jaar zijn we weer stabiel en nu groeien we zelfs weer. We hebben vijf kleutergroepen en verder van elk jaar een dubbele groep. We hebben alleen één groep 8, maar volgend jaar worden er dat ook twee. Elk leerjaar twee groepen, dat is voor ons prima.” Voor Manon zit de kracht van haar school in de manier waarop men er met elkaar omgaat. “En dat willen we als schoolteam uitstralen naar de kinderen en de ouders. We doen het samen en zoveel als het lukt hebben we oog voor elk kind. We willen écht het kind zien.” 

Mooie samenwerking

Uitbreiding op de locatie is voor Manon nog een toekomstwens, waardoor geen enkele groep meer op een andere plek hoeft te worden ondergebracht. “Daarbij heb ik een mooie samenwerking met onze buurschool Het Mozaïek en het kinderdagverblijf voor ogen. Samen kunnen we dan ook de groei van de Polderwijk opvangen. Bijna 30 procent van onze leerlingen komt daar nu al vandaan.” Soms moet je evenwel genieten van het moment. Dat deden juf Manon en haar school van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 juni. “De eerste dag was er een dansworkshop van Samantha de Vries met haar UDX, de dag erna een sponsorloop voor de herinrichting van ons schoolplein en we sloten af met een feest voor kinderen, leerkrachten en ouders. Ik heb alleen maar blije gezichten gezien.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
VV Zeewolde haalt met Ed Engelkes toptrainer in huis Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 17 uur geleden
Nederlands Korfbalteam
Nederlands Korfbalteam tegen Regioteam in Het Baken: bestel nu je gratis ticket Sport 21 uur geleden