Afbeelding
Staatsbosbeheer Zeewolde

Eten of gegeten worden

Bosgeluiden

Af en toe kom je langs een bospad een berg veren tegen zoals op de foto. Dan vraag je je wel eens af, wat is hier gebeurd? Zit je als niets vermoedende duif wat lekker te pikken tussen de bladeren, komt er als vanuit het niets een roofvogel aanvliegen en voor je het weet ben je de klos, en dien je als hoofgerecht voor de roofvogel.

Sperwers en haviken zijn van die snelle jongens. Razendsnel schieten ze tussen de bomen door op zoek naar een prooi. Hebben ze eenmaal een prooi in het vizier, dan grijpen ze hem en doden hem met hun klauwen en schuren ze het vlees aan stukken. Vaak nemen ze hun prooi een eindje van de vangplaats om hem rustig op te eten. Alles wat dan achterblijft is een hoopje veren wat je ziet liggen.

Niet alleen roofvogels doen dit, ook de vos wil weleens een vogel verrassen. Dan vindt je ook een plukplaats, maar er is wel een duidelijk verschil. Bij roofvogels worden de hele veren er uitgetrokken en zie je dus een mooie punt aan het begin van de veer. Een vos bijt ze af en dan zie je dat het begin van de veer plat is en duidelijk afgebeten.

Boswachter Rob Koetsier

Afbeelding