Afbeelding

Help, ik moet solliciteren (vertel eens iets over jezelf)

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Veranderen van baan was lange tijd moeilijk, maar nu de economie weer op rolletjes loopt, is het weer schering en inslag. Jobhoppen is terug van weggeweest. Nadeel is dat je dan vaak moet solliciteren. Het is een van de meest gestelde en ook de meest lastige vragen; vertel iets over jezelf. Daarom hier een aantal adviezen.

Iets over jezelf vertellen tijdens een sollicitatiegesprek is iets anders dan met een vriend of vriendin een gesprek voeren. Met die vriendin praat je mogelijk honderduit. Dat lijkt als vanzelf te gaan. Maar tegenover de manager of de baas van een bedrijf is dat andere koek. Aangezien steeds meer mensen weer regelmatig van baan wisselen, jobhoppen is zelfs weer de trend, hier een aantal do’s en don’ts.

1

Wees professioneel en niet té serieus. Tover een glimlach op je mond. Positiviteit is belangrijk.

2

Weet met wie je in gesprek gaat. Dat wil zeggen dat je zijn of haar naam weet. Het is vaak heel sympathiek als je iemands naam in een gesprek noemt.

3

Wees rustig. Dat straalt zelfvertrouwen uit. Let wel op dat je daar niet te overdreven over doet, want dan neigt het naar arrogantie.

4

Luister goed. Antwoord niet te snel. Denk na. Je hoeft niet direct te ratelen en alles te vertellen. Doe dat gericht en ook weer: rustig.

5

Veel kandidaten? Zie je dan maar te onderscheiden van de rest. Op papier heeft iedereen de juiste diploma’s en leuke hobby’s. De een heeft een versleten weekendtas omdat hij veel reist (een pré), de ander houdt er een eigen blogpraktijk op na en draagt altijd zijn laptop met zich mee in zijn goed beveiligde xd design tas (kan goed schrijven, is een plus). Maar wat vertel jij over je sportieve ambities of portrettekencursus? Waaróm je dat doet! Je vertelt de reden waarom je fanatiek aan suppen doet of waarom je mensen portretteert. Daarmee laat je pas echt zien wie je bent. Dat is het verhaal achter je cv.

6

Je goede en minder goede kanten. Daar wordt vrijwel altijd naar gevraagd. Wees eerlijk en meestal is het gewoon herkenbaar voor diegene aan de andere kant van de tafel. Minder goede kanten hoef je dan ook niet weg te stoppen. Geef ook voorbeelden van wanneer je goede en minder goede kanten tot uiting komen. Het betekent meteen dat je kunt reflecteren en jezelf snapt.

7

Waarom hier? Is een veelgestelde vraag. Het bedrijf is nieuwsgierig waarom je voor hen kiest. Probeer dat goed onder woorden te brengen. Daaruit blijken vaak je motivatie en of je goed voorbereid bent.

8

Oefen antwoorden op vragen. Young Capital trakteert ons op een aantal vragen die vaak voorbij komen en waar je je op kunt voorbereiden. We noemen er een paar:

-Hoe motiveer jij anderen?

-Welke rol neem je meestal aan binnen een team?

-Wat doe je als een klant ‘nee’ zegt?

-Wat is jouw definitie van succes en hoe vind je dat je het tot zover doet?

-Wat heb je liever: dat mensen je aardig vinden of dat ze je respecteren? Waarom?

-Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

-Wat voeg jij toe aan ons team?

9

Natuurlijk, goede of foute antwoorden bestaan niet. Het is heel persoonlijk. Iets niet weten, mag ook. Vertel waarom. Wees altijd eerlijk en blijf jezelf. Geef geen antwoorden waarvan je meent dat ze die juist willen horen. Dat heeft geen zin. Als je aangenomen wordt is dat omdat je bent wie je bent, met je goede en minder goede kanten.

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 3 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 5 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 5 uur geleden