Afbeelding
Eigen foto

Avondklok: vanaf zaterdag op tijd naar binnen!

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Met ingang van zaterdag 23 januari 21.00 uur gaat de avondklok in. Dat houdt in dat je van 21.00 uur tot 04.30 uur binnen moet blijven. Het is dan verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Bij overtreding riskeer je een boete van 95 euro. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur.

Het doel van deze zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown is om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

De ingevoerde avondklok zal door politie en BOA’s gehandhaafd worden. Ook in Zeewolde. Bij de BOA’s lag de prioriteit de afgelopen maanden al op het samenscholen van jongeren. Met name in de middag en avond, ook in de weekenden, waren de BOA’s aanwezig, dat geldt ook voor de komende periode. Dat meldde burgemeester Gorter in het politiepersuur van afgelopen donderdag. De burgemeester roept iedereen op om zich vooral aan de regels te houden. “Wees creatief met wat je kunt doen vanuit je eigen huis”, geeft hij mee. “Ook in Zeewolde zijn de coronacijfers te hoog. Om dat onder de knie te krijgen zullen we deze paar weken door moeten.”

Wie mogen op straat zijn? 

Tijdens de avondklok mag je alleen naar buiten als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld als je zelf, een hulpbehoevend persoon of dier dringend (medische) hulp nodig heeft. Ook voor vitale beroepen, het uitlaten van de hond (in je eentje en hond aan de lijn) en noodzakelijke reizen, bijvoorbeeld voor een uitvaart, bezoek rechtbank of een examen (mits aantoonbaar), worden uitzonderingen gemaakt.

Ontheffingsmogelijkheden

Als het noodzakelijk is dat je de straat op gaat dien je een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’, bij je te hebben. Deze is digitaal in te vullen en uit te printen. Hondenuitlaters hoeven geen verklaring bij zich te hebben.
Moet je voor je werk naar buiten dan moet je ook een ‘werkgeversverklaring avondklok’ kunnen laten zien. De werkgever bepaalt dit.
Agenten, opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt onder meer voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs en vliegtuigcrew.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/regels-avondklok

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 2 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 4 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 4 uur geleden