Janneke den Brok
Janneke den Brok Eigen foto

‘LIEFsysteem’ coacht samengestelde gezinnen preventief

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZEEWOLDE – Samengestelde gezinnen zijn er in soorten en maten. Alleengaanden, elk met kinderen een apart gezin vormend, vinden elkaar, gaan een relatie aan, worden partners, trouwen misschien, en zo vormen zich nieuwe gezinnen. Grotere gezinnen waarin het samenleven onvermijdelijk anders verloopt dan voorheen. Meehelpen dat proces in goede banen te leiden is de missie van ‘LIEFsysteem’. Coach Janneke den Brok heeft daarbij een sterke troef in handen: ze is zoals dat heet ervaringsdeskundig.

Janneke mag zich officieel ‘stiefplancoach’ noemen, en hoewel die term in eerste instantie wat vreemd mag aandoen slaat hij wel de spijker op de kop. “Als je als ouder met kind of kinderen met een nieuwe partner verder gaat”, aldus Janneke, “dan is het zaak om er niet meteen in te vliegen, maar weloverwogen en behoedzaam te werk te gaan, en een plan op te stellen. Met dat plan kan ik helpen, en die hulp richt zich niet alleen op die nieuwe partners, maar ook op de jonge en jongvolwassen kinderen van die partners.”

Als leerkracht in het basisonderwijs heeft Janneke intensief met de problematiek rond gebroken en opnieuw vormende gezinnen te maken gehad. Dat samen met de ervaringen binnen haar eigen gezin bracht haar ertoe om zich hierin verder te verdiepen, en hulp te gaan bieden als gecertificeerd coach. “De behoefte daaraan is groot. Bijna alle samengestelde gezinnen bereiken op een gegeven moment een crisispunt. Zestig procent daarvan ziet geen andere oplossing dan uit elkaar te gaan, en zo maken veel kinderen opnieuw een gezinsbreuk mee. Dat is natuurlijk heftig. Gerichte coaching kan een gunstig keerpunt bieden vóór het bereiken van zo’n moment van crisis, en daar is de hulp op gericht. 

‘LIEFsysteem’ coacht het hele gezin, zowel samen als individueel. Een intakegesprek is geheel vrijblijvend. “Dat moet duidelijk maken of er een klik is. Voelt het veilig, vertrouwd? Gaan we samen het traject in?” Janneke legt uit dat het maken van een zogenoemd ‘genogram’ vaak de eerste stap is. “Dat brengt alle familierelaties in kaart, en van daaruit komt gaandeweg de hulpvraag op tafel. Dat is dan het aangrijppunt voor een plan op maat.” Helpt eigen ervaring bij dat coachen? “Oh, absoluut!”, besluit Janneke. “Ik weet hoe het voelt, hoe lastig het kan zijn, maar ook hoe je er samen uit kunt komen. Daar gaat het om.”

Dit is een partnerbijdrage van:
‘LIEFsysteem’; www.liefsysteem.nl
Janneke den Brok, gecertificeerd stiefplancoach
Mast 38 (kamer 0.03)
3891 KG Zeewolde
Tel.: 06 5333 4897
E-mail: janneke@liefsysteem.nl

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 8 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 10 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 10 uur geleden