Afbeelding
Foto: zwemwater.nl

Water bij Woldstrand en RCN strand nader onderzocht op E. coli bacterie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Het water lonkt op warme dagen als deze. Toch is het raadzaam om, voordat je het water induikt, even zwemwater.nl te checken of het water schoon en veilig is. Zeker als het gedurende lange tijd droog en warm is geweest, zoals nu het geval is in Nederland.

Verhoogde bacteriologische parameters

Zo is het vanaf nu even opletten bij het Woldstrand en het RCN- strand. Deze twee zwemlocaties hebben sinds vrijdag 12 augustus de status ‘nader onderzoek’ gekregen in verband met een verhoogde E. coli (poepbacterie) in het water.

Als er een overschrijding wordt geconstateerd van een of meer bacteriologische parameters wordt er direct een extra monster genomen. “Dit doen we om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een aanhoudend probleem met de waterkwaliteit of dat het een kortdurende overschrijding betreft. Totdat de resultaten van deze extra bemonstering bekend zijn krijgt de zwemlocatie de status ‘nader onderzoek’. Als er bij de extra bemonstering geen overschrijding meer is van een of meer van dezelfde bacteriologische parameters, dan wordt de status weer ‘in orde’. Als er bij de extra bemonstering nog steeds sprake is van een overschrijding van een of meer van dezelfde bacteriologische parameters, dan zal er een waarschuwing, negatief zwemadvies of een zwemverbod worden ingesteld.”

Klachten die de E. coli bacterie kan veroorzaken variëren van milde diarree tot diarree met heftige buikkrampen, eventueel mogelijk gepaard met braken en misselijkheid. 

Blauwalgen bij Laakse strand

Bij het Laakse strand geldt vanaf donderdag 11 augustus een waarschuwing voor blauwalgen.

Blauwalg is te herkennen aan een blauw-groene drijflaag op het water. Deze drijflaag bestaat uit kapotte algen. De giftige stoffen die hieruit vrijkomen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals huidirritatie, maag- en darmklachten, hoofd- en/of oorpijn. Het waterschap raadt dan ook aan contact met dit water te vermijden. Dit advies geldt ook voor huisdieren, zoals honden die er in zwemmen of er van drinken.

Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand, relatief ondiep, water stijgt de watertemperatuur het snelst. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, bijvoorbeeld als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.