Dagvoorzitter Jan van Dorsser (rechts) bedankt Erik Wegewijs met bloemen.
Dagvoorzitter Jan van Dorsser (rechts) bedankt Erik Wegewijs met bloemen. Eigen foto

Ex-commando Erik Wegewijs inspireert juffen en meesters op studiedag Ante

· leestijd 1 minuut Algemeen Instagram

ZEEWOLDE – ‘De kracht van het team’ was het thema van de studiedag van Stichting Ante woensdag in The Lux. Ex-commando Erik Wegewijs had ’s morgens een zeer inspirerende boodschap voor de 250 juffen en meesters in de zaal. Natuurlijk is zijn vroegere vakgebied niet een-op-een te vergelijken met het onderwijs, Wegewijs wilde toch vooral duidelijk maken dat je bij welke missie dan ook elkáár nodig hebt. Alleen ga je misschien sneller, samen kom je (veel) verder.

Stichting Ante werd opgericht op 1 augustus 2018. In Zeewolde vallen de openbare basisscholen ’t Wold, De Wetering, ’t Kofschip, Panta Rhei en (sinds kort) De Bosruiter, de (azc-)school voor nieuwkomers, eronder. Tevens zijn er acht openbare – en samenwerkingsscholen in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant die onder de stichting ressorteren. In totaal krijgen dagelijks 2.500 leerlingen les op een van de scholen, waardoor Ante de grootste speler op het onderwijsveld is in de gemeenten Dronten en Zeewolde. 

Swifterbant(er)

Dat dagelijks onderwijs had woensdag een ietwat ander karakter. De leerlingen hadden een dagje vrij en de leerkrachten een studiedag. Het uitnodigen van ex-commando Erik Wegewijs (50) bleek een schot in de roos. De geboren en getogen Swifterbanter beleefde in Zeewolde haast een thuiswedstrijd. Op de lagere school een eindje verder in de Flevopolder kon hij zijn draai aanvankelijk maar moeilijk vinden. 

Dat veranderde toen hij een reportage zag over een commando-opleiding. Dat wilde hij zelf ook! Op 19-jarige leeftijd begon Wegewijs’ avontuur binnen de wereld van de Special Forces van het Korps Commandotroepen. Eerst vanuit nieuwsgierigheid naar de grenzen van lichaam en geest, maar al snel vanuit de passie voor het werk, de teamgeest, de broederschap en de persoonlijke ontwikkeling. Deze periode van meer dan 25 jaar waarin hij twintig jaar leiding gaf, beschouwde Wegewijs na zijn jeugd in Swifterbant als de tweede belangrijke vormingsperiode in zijn leven. In 2021 – midden in coronatijd – verliet Wegewijs Defensie en begon hij als ondernemer (dagvoorzitter, gastspreker enz.). Bij het grote(re) publiek werd hij daarna vooral bekend vanwege zijn deelname aan het Videoland-programma Special Forces VIPS.

Vertaalslag

Gelijkwaardigheid, diversiteit, samenwerking en eenvoud liepen als een rode draad door Wegewijs’ leven. Het zijn principes die ook in het onderwijs van groot belang zijn, hield de spreker woensdagochtend de juffen en meesters voor. Anders dan bij de commando’s gaat het op school weliswaar niet om leven of dood, het kostte Wegewijs niet zoveel moeite een vertaalslag te maken naar het dagelijkse werk van zijn gehoor in The Lux. Ook als meesters en juffen heb je elkaar nodig en is het van het grootste belang dat je werkt vanuit onderling vertrouwen. Door het beste in jezelf naar boven te halen kun je ook het beste in elkaar naar boven halen. Als je sámen kijkt naar de leerling en wat hij/zij nodig heeft, zul je er versteld van staan hoe groot de kracht van het (school)team kan zijn…