Mannes Schoppink sprak met LOZ-voorzitter Jan van de Beek.
Mannes Schoppink sprak met LOZ-voorzitter Jan van de Beek. Foto: Deen Guldemond

Lokale Omroep Zeewolde wordt onderdeel van streekomroep

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZEEWOLDE – De Lokale Omroep Zeewolde is al bijna twaalf jaar in de lucht en timmert steeds meer aan de weg. Binnenkort zal dat in een soort streekomroep onder een grotere paraplu zijn, samen met de lokale omroepen van Lelystad en Dronten. De LOZ behoudt daarbij haar eigen identiteit vrijwel volledig. Voorzitter Jan van de Beek kwam er dinsdagavond alles over vertellen in het eigen programma Zeewolde Kiest in de studio op het Schepenveld.

Licentie

De LOZ mag dan al (bijna) twaalf jaar bestaan, Jan van de Beek was daarvoor al met plaatselijke radio bezig. Hij begon ooit bij (wijlen) Jan Nikolaas alias Jan Steen, maar richtte na enige tijd samen met John van der Wal en Ronald Guliker Zeewolde FM, dat later zou overgaan in Lokale Omroep Zeewolde, op. “We zijn begonnen als webcast, omdat RTV Zeewolde destijds de licentie had”, gaat Van de Beek terug in de tijd. “Daar deed men er echter vrij weinig mee, waarna wij in samenspraak met de gemeente Zeewolde en het Commissariaat voor de Media die licentie hebben weten los te weken. Wij waren ervan overtuigd dat wij binnen twee weken zouden kunnen uitzenden en dat hebben we ook waargemaakt.” 

In 2016 kreeg de Lokale Omroep Zeewolde de zo gewenste aanwijzing als lokale publieke media-instelling en kon er voortaan worden uitgezonden via de frequentie FM 106.4. Daar kwam een jaarlijkse subsidie van de gemeente van € 1,35 per huishouden bij. Van een echte doorbraak was sprake in coronatijd. “De gemeente heeft toen echt met ons meegedacht en wij met de gemeente”, aldus Van de Beek. “In die tijd hebben we via de kabel grote stappen kunnen maken. Voor veel mensen was het een verdrietige tijd en daar konden we niets aan afdoen, maar wij hebben in diezelfde tijd clubs, verenigingen en maatschappelijke organisatie een platform kunnen bieden. Op Koningsdag hebben we ruim veertien uur live tv gemaakt. Ook maakten we speciale uitzendingen rond de alternatieve Nieuwjaarsduik van Rotaryclub Zeewolde en de prijsuitreiking van de dorpsquiz Zeewolde ‘K WIS’T. Verder wil ik de uitzendingen van de gemeenteraad vanuit The Lux niet vergeten. We hadden het nog nooit gedaan, maar dachten dat we het wel konden en hebben ons zo als het ware echt kunnen bewijzen aan de gemeenschap.”

Mooie cijfers

Ruim vijftig vrijwilligers zijn momenteel betrokken bij de ‘LOZ-familie’. Van de Beek is trots op elk van hen. “De een is goed in fotografie, de ander in techniek. Ook hebben we mensen die zich specifiek richten op regie. Op die wijze konden we onlangs op het Raadhuisplein de registratie nog verzorgen van het Paasverhaal Zeewolde.” De LOZ-voorzitter steekt de cijfers over 2022 evenmin onder stoelen of banken. “We plaatsten ruim 1.300 items op onze website, wat ons bijna anderhalf miljoen kliks opleverde. Verder zetten we meer dan tweeduizend foto’s op Facebook. Al met al werden die 4,4 miljoen keer bekeken. De mensen weten ons duidelijk te vinden.” Hoe groot het bereik van een gemiddelde LOZ-uitzending is, kan Van de Beek niet zeggen. “Dan zouden we deur voor deur langs moeten gaan en dat kan natuurlijk niet. Er wordt wel gezegd dat één reactie staat voor vijftig luisteraars. We krijgen steeds vaker reacties en ik hoop dat dat een goede graadmeter is.”

Professionaliseringsslag

De ambities van de LOZ sluiten aan bij de veranderingen in het omroeplandschap. Samen met Radio Lelystad wordt er een streekomroep gevormd, waarvoor op woensdag 15 mei de eerste handtekeningen nodig zijn. Dronten haakt later aan, want deze gemeente heeft op dit moment nog geen eigen omroep (in het verleden was hier de VLOD). “In 2025 komt er een nieuwe Mediawet en daar wordt nu al op voorgesorteerd”, licht Van de Beek toe. “In het hele land moeten er 300 lokale omroepen worden teruggebracht naar zo’n tachtig. Het is vooral een soort professionaliseringsslag, het is bedoeld om elkaar naar een hoger niveau te tillen.”

De streekomroep heeft volgens de LOZ-voorzitter een heel andere insteek dan Omroep Flevoland. “Die heeft meer een helikopterview, wij zitten juist in de haarvaten van de samenleving en komen bij de mensen thuis. Wij gaan dus naar een opening, onthulling of doorknippen van een lint en dat zullen we ook bij de streekomroep blijven doen. Wij behouden onze identiteit, voor de luisteraars zullen er weinig verschillen zijn. We doen het voortaan echter onder de paraplu van de streekomroep.”