Afbeelding
Saskia de Wijk

Gemeente zet camera’s in tegen vuurwerkoverlast

Gemeente

ZEEWOLDE – Al maanden wordt Zeewolde geteisterd door zwaar vuurwerkoverlast. Vanaf mei zijn er reeds 38 meldingen binnengekomen. De daders zijn echter moeilijk in de kraag te vatten. De politie meldde eerder dat samen met de gemeente alle mogelijkheden benut zouden worden om de overlast de kop in te drukken. Een van de maatregelen is het inzetten van cameratoezicht. 

In overleg met de teamleider politie Zeewolde en Officier van Justitie heeft burgemeester Gorter op 24 september besloten om twee bekende hangplekken, t.w. het gebied rond de skatebaan en het plein/ sportveld aan de Saffier, in de gaten te houden door cameratoezicht in te stellen. Op 9 oktober kwam er een positieve reactie van het OM. Inmiddels is het besluit getekend en publiek gemaakt (te lezen op www.overheid.nl en www.zeewolde.nl/bekendmakingen). De cameratoezicht betreft een tijdelijke maatregel van maximaal drie maanden. “Gelet op de tijdstip van het jaar waarin het vroeger donker is en de ontwikkelingen rond Corona leek het ons verstandig om de camera’s nu te plaatsen”, aldus de burgemeester. 

In antwoord op berichten in de regionale media dat de cameratoezicht dubieus zou zijn, laat de burgemeester weten dat de procedure is gevolgd conform alle wettelijke regels. “Daarmee voldoet het besluit aan alle wettelijke verplichtingen.” 

Burgemeester Gorter ziet, ‘gelet op de aard en frequentie van incidenten, cameratoezicht als een onmisbare schakel om de openbare orde en veiligheid op adequate wijze te kunnen handhaven en om het veiligheidsgevoel te verhogen’. 

Op dit moment hangen er nog geen camera’s maar wordt op locatie al wel aangegeven dat er cameratoezicht is. “Er wordt naar een geschikt moment gezocht om de camera’s te plaatsen”, aldus de burgemeester.