Les in de boomhut bij Thuishaven.
Les in de boomhut bij Thuishaven. Foto: Ineke Dijkstra

Luisterkind, wat is dat nou?

· leestijd 1 minuut Nieuws Ingezonden

Afgelopen zomer hebben 3 leerlingen in Zeewolde hun diploma gehaald als Luisterkindwerker. Na 5 lesdagen, verdeelt over 4 maanden, op de bijzondere locatie van Thuishaven op de Sterappelweg. Ondertussen is de lijst met geslaagden alweer langer geworden, maar die hebben de opleiding online gedaan.

Maar wat is dat nou, Luisterkind?
Eigenlijk heeft het niet zoveel met kinderen te maken, maar alles met luisteren. Luisteren van hart tot hart, van ziel tot ziel. Ook dat klinkt voor velen gek. Maar gek of niet, je kan luisteren in de energie. Tenslotte is alles energie, wij mensen ook. En afstemmen op die energie doe je eigenlijk al. Want waarom voel je je meer aangetrokken tot de ene mens dan tot de andere, terwijl je ze allebei niet kent? Waarom ga je op een feestje al snel naar een bepaalde hoek en niet naar de andere. Waarschijnlijk omdat het ene beter voelt dan het andere.
In de opleiding zet je de afstemknop weer op actief en leer je ‘m bewust te gebruiken.
Maar waar gebruik je het dan voor?
Om antwoord te krijgen op vragen waar je op een andere manier niet achter komt. Bijvoorbeeld waarom je baby zoveel huilt of waarom je kind niet meer naar school wil. Door hierop af te stemmen krijg je antwoorden vanuit het hart. Kinderen hebben zelf vaak de woorden nog niet om het probleem goed uit te kunnen leggen, maar in de energie kunnen ze dat wel.

Ook voor volwassenen is de methode goed te gebruiken. Want waarom verveel jij je altijd zo snel en wil je na korte tijd alweer wisselen van baan? Of waarom durf je de stap om van baan te wisselen juist niet te nemen, terwijl het werk je allang geen energie meer geeft? Soms weet je de antwoorden wel, maar durf je ze  niet echt onder ogen te zien. Door hierop af te stemmen kijkt de Luisterkindwerker als het ware in je hoofd. Stelt vragen in de energie en krijgt zo de antwoorden. Het hele verhaal wordt opgeschreven en krijg je via de mail.
Ook in de bejaardenzorg wordt het momenteel al gebruikt. Het is prachtig in te zetten bij dementerende ouderen, want ook die kunnen vaak niet meer uitleggen waar ze echt behoefte aan hebben of wat ze dwars zit. Hoe fijn is het als je aan je dementerend ouder toch kan vragen hoe je het beste kan ondersteunen.

Al met al ben ik enthousiast en heel trots op deze bijzondere methode.

Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram gisteren
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00
Afbeelding
EHBO Zeewolde krijgt les van de professionals Algemeen Instagram 29 apr, 10:43