Afbeelding

Energieloket Flevoland organiseert 'Ontdek je lekje'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Energieloket Flevoland heeft een nogal interessante zoektocht op touw gezet, waar steeds meer inwoners fanatiek aan deelnemen. De uitdaging is om energielekjes in een eigen woning of huurwoning te vinden. Met een energiemeter zijn huurders en woningeigenaren op pad om hun eigen lekjes te ontdekken. En niet zonder resultaat.

Twee weken op speurtocht

Energieloket Flevoland nodigt woningeigenaren en huurders uit om langs te komen of om zich online aan te melden. Vervolgens leggen zij een energiemeter voor diegene klaar. Met behulp van dat apparaat speurt men zijn eigen woning af. Deze twee weken durende reis door het eigen huis heeft als doel energie en dus ook geld te besparen. Veel Flevolanders hebben aan de speurtocht mee gedaan en deelden hun ‘ontdekte lekjes’.

Ontdekte lekjes

Enkele ontdekte lekjes zijn apparaten die op stand-by blijven staan. Door stekkers uit het stopcontact te trekken, schakelaars om te zetten en apparaten volledig uit te schakelen, kan zogenaamd sluipverbruik worden tegengegaan. Oftewel: het lekje is gedicht. Een ander lek dat aan het Energieloket Flevoland werd gemeld, was de waterkoker. Men is al snel geneigd hier een liter water in te doen, terwijl slechts een halve liter nodig is.

Uit met de gloeilampen

Of men nu veel of weinig lekjes weet op te sporen, het internet staat vol met energiebespaartips die zich nuttig kunnen maken in ieder huishouden. Zo wordt aangeraden om gloeilampen te vervangen door de ledlamp. Het is geen geheim

dat een ledlamp wel 85 procent zuiniger is en bovendien een stuk langer meegaat. Een dubbele besparing dus.

Huishoudelijke apparaten

Ook de energiezuinige apparaten worden meer dan eens uitgelicht. Tegenwoordig wordt het de consument wat makkelijker gemaakt om een huishoudelijk apparaat aan te schaffen dat minder energie verbruikt, doordat overal verplicht een energielabel op wordt geplakt. Toch kan zo’n label best misleidend zijn. Een A gelabelde wasmachine klinkt misschien heel groen, maar in de praktijk valt dat tegen. Mensen die flink op hun energie willen besparen en een steentje willen bijdragen aan een groener milieu, zullen toch echt voor een A+++ variant moeten kiezen. Deze zijn wat duurder in aanschaf, maar een stuk goedkoper in gebruik.

Financiële lekjes

‘Ondek je lekje’ kan een verslavende zoektocht zijn. Iemand die zijn ‘energielekjes’ gedicht heeft, kan daarom natuurlijk ook op zoek gaan naar andere ‘financiële lekjes’. Zo kan men veel geld besparen door op zoek te gaan naar de goedkoopste verzekeringen en natuurlijk, in het verlengde van het ‘ontdek je lekje’ de goedkoopste energieleverancier. Zelfs op een telefoonabonnement kan maandelijks veel bespaard worden door gebruik te maken van sim only. Sim only vergelijken kan men helpen het beste abonnement te vinden, voor de beste prijs.