Afbeelding
Foto: Aangeleverd

In 7 stappen een GmbH oprichten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Steeds meer Nederlandse ondernemers kiezen ervoor om ook in Duitsland te gaan ondernemen. Veel Duitse zakenpartners doen namelijk het liefst zaken met andere bedrijven die ook in Duitsland gevestigd zijn. De GmbH is de meest gekozen bedrijfsvorm voor een Duitse onderneming. Maar hoe zet je er precies één op?

Uitgelegd in 7 stappen

Je kunt 7 handige stappen volgen om een Duitse onderneming te starten. Hieronder zie je overzichtelijk welke stappen hierbij horen. Wil je een auto leasen in Duitsland? Dan is een GmbH zeker een goede bedrijfsvorm.

Stap 1: Statuten opstellen

Volgens de Duitse wet is het voor iedere GmbH verplicht om statuten op te stellen. In de statuten staat in ieder geval de naam van de GmbH, de plaats van de statutaire zetel, welk doel het bedrijf heeft, hoeveel stamkapitaal er is ingebracht en hoe de verdeling van de aandelen precies is. Het is daarbij belangrijk om een Duits postadres te hebben. Je kunt als Nederlands bedrijf ook exporteren naar Duitsland.

Stap 2: Naam controleren

In Duitsland mag je zelf weten hoe je je bedrijf noemt, maar die naam mag niet al bestaan in dezelfde sector. De IHK (Duitse Kamer van Koophandel) kan je daarbij een inschatting geven of jouw gewenste naam al in gebruik is. Daarnaast moet je bij de naam van het bedrijf altijd het achtervoegsel ‘GmbH’ gebruiken. 

Stap 3: Naar de notaris

Iedere Duitse onderneming moet naar de notaris. Deze ondertekent de actes. Een GmbH heeft tenminste één bestuurder, die geen rechtspersoon is. Je kunt als Nederlander zelf de bestuurder worden, ook als je in Nederland woont.

Stap 4: Duitse bankrekening openen

Nadat de statuten zijn bevestigd door de notaris, ga je naar de Duitse bank om een zakelijke rekening te laten openen. Daarvoor heb je een kopie van de stukken nodig die je tot nu toe hebt. Je bent vrij om iedere Duitse bank te kiezen die je wilt. Het is belangrijk dat je deze stap niet overslaat, want op deze rekening stort je het stamkapitaal.

Stap 5: Stamkapitaal storten

Bij de Duitse wet is het verplicht dat iedere GmbH een stamkapitaal van tenminste 25.000 euro heeft. Je hoeft het bedrag niet in één keer te storten; het mag ook in twee keer (12.500 euro per keer). Iedere aandeelhouder moet tenminste een kwart van zijn aandeel storten. Daarna ga je met het bewijs van de bank terug naar de notaris.

Stap 6: Registreren in het Handelsregister

De notaris zal je vervolgens inschrijven in het Duitse handelsregister. Je kunt je als ondernemer niet zelf aanmelden bij dit register. Dit kan alleen na goedkeuring bij de notaris.

Stap 7: Belasting betalen

De GmbH hoeft nu alleen nog worden aangemeld bij de Finanzamt, de Duitse Belastingdienst. Je ontvangt dan via het Gewerbeamt je aanslagen op de inkomsten en omzet.

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 6 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 8 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 8 uur geleden