Afbeelding
Zeewolde Actueel

Jongeren in Zeewolde krijgen met Eclips een extra ‘thuis’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE – Met het doorknippen van een lint (her)opende burgemeester Gerrit Jan Gorter het jeugd- en jongerencentrum Eclips aan het Kerkplein in Zeewolde. Dat deed hij samen met de jongerenwerkers Lars Oostland en Andries van Essen en in aanwezigheid van de plaatselijke buurtsportcoaches.

Eigen jeugd

Gorter zei terug te denken aan zijn eigen jeugd en hoe belangrijk hij een eigen honk toen al vond. “Als ik Eclips nu binnenloop, komt dat gevoel van toen weer terug”, aldus de burgervader. “Lekker op de bank zitten en dan met elkaar chillen. Of samen een potje tafeltennis of tafelvoetbal spelen. Hier kun je je echt uitleven, waarbij het niet erg is dat je een keer met limonade knoeit of dat er wat verf op de vloer valt.” Andries van Essen kon als jongerenwerker worden aangesteld vanuit de zogenoemde coronagelden. Hij refereerde bij de heropening van de Eclips aan de onlangs gehouden kinderdisco en de workshops die er allemaal mogelijk waren. Een voorbeeld daarvan was de workshop graffiti, die donderdagmiddag werd gegeven door professional Caspar Cruse. De leerlingen van groep 7 en 8 van De Richtingwijzer, die samen met hun juf Annelies Hoogsteen namens de basisscholen van de partij mochten zijn bij de opening, genoten er met volle teugen van. Ook de aanwezigheid van dj Jody Bernal deed sommige kinderharten sneller kloppen (‘hij is het echt!’). En natuurlijk wilden de boffende scholieren graag met de burgemeester op de foto, zeker nadat deze zich in een witte beschermingsoverall had gehesen om mee te kunnen doen aan de graffitiworkshop.

Zicht op doelgroep

Ook Lars Oostland was donderdagmiddag zeer in zijn nopjes. “Naar deze dag hebben we echt toegeleefd en het resultaat mag er zijn”, aldus de opgetogen Nijkerker. Afgelopen mei werd Oostland door de gemeente Zeewolde voor 28 uur per week aangesteld als jongerenwerker. “In diezelfde periode ging The Basement uit het gebouw en konden wij hier aan de slag. We zijn daarna naar de inrichting gaan kijken. Hier en daar moest er wat meubilair worden vervangen of moest het wat gezelliger dan wel functioneler worden gemaakt.” Oostland maakte intussen kennis met alle mogelijke mensen die met zijn doelgroep te maken hadden. “Ik heb enorm veel mensen gesproken. Zo ben ik op alle basisscholen geweest, waardoor ik al een aardig netwerk heb opgebouwd. Ik heb de taak gekregen zicht te krijgen op de doelgroep. Daarbij moet je denken aan kinderen van een jaar of 8 met een uitloop naar 18 jaar. Het afgelopen jaar hebben we veel te maken gehad met corona. Gelukkig is er nu weer meer mogelijk. Met Eclips hebben we nu weer een eigen honk. We hebben naar deze opening toegewerkt. Daar ben ik trots op. Vanaf nu kunnen we ons programma verder gaan uitwerken.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Open dag bij Manege Zeewolde Ingezonden 29 apr, 17:27
Afbeelding
Jarig Staatsbosbeheer biedt jarig Zeewolde nieuwe 'Van Boom tot Bos wandeling' aan in Horsterwold Algemeen Instagram 29 apr, 17:02
Afbeelding
Boekpresentatie over omgekomen piloot 'Lenny' Werner die nooit werd gevonden Algemeen Instagram 29 apr, 13:00