Afbeelding
Staatsbosbeheer Zeewolde

144.710 nieuwe bomen geplant in het Horsterwold

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - In het Horsterwold, één van de grootste loofhoutbossen van ons land, is het planten van nieuwe bomen door Staatsbosbeheer voor dit jaar afgerond. In totaal zijn er maar liefst 144.710 nieuwe bomen geplant. Dat staat gelijk aan bijna 90 voetbalvelden! Dit alles in slechts een krappe 10 weken tijd! 

Ook dit jaar was het in Zeewolde weer een stevige opgave. Naast het planten van jonge bomen om het bos in stand te houden, is er ook druk gewerkt aan de door de essentaksterfte geteisterde bosopstanden. “In totaal is er bijna 20% van ons bosareaal aangetast en moet dus verjongd worden, een gigantische klus die op onze reguliere plantwerkzaamheden komt”, vertelt boswachter Hans Breeveld. 

De herinrichting van een groot deel van het bos geeft ook de kans om te zorgen voor meer verschillende soorten bomen in het bos. “Dit zijn dan boomsoorten die beter in het huidige bos passen. Het gaat om soorten die beter tegen de gevolgen van klimaatveranderingen opgewassen zijn en soorten die zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit. Zo worden bossen duurzamer en aantrekkelijker voor mens en dier.”

Niet alle bomen komen het eerste jaar nadat zij geplant zijn goed door. Door droogte, wildschade en andere oorzaken gaan er altijd pas geplante bomen dood. Deze moet met de hand weer worden vervangen, het zgn. ‘inboeten’. “Dit is een ontzettend arbeidsintensieve klus”, vertelt Breeveld. “Bij Staatsbosbeheer zijn tegenwoordig ook mensen actief die een arbeidsbeperking hebben. Deze mensen helpen ons bij ons buitenwerk. Op deze wijze snijdt het mes aan twee kanten. Er wordt invulling gegeven aan de participatiewet en deze mensen helpen mee aan het maken van bos. Door de fantastische inzet van een hele ploeg van deze collega’s hebben we het voor elkaar gekregen om 20.000 nieuwe bomen in te boeten.” 

Er is gekozen voor bomen die goed passen in de oorspronkelijk gekozen menging, maar minder in trek zijn bij het wild. “Op deze wijze blijft het bos robuust, divers en behoudt het zijn productieve functie. Zo kan het ons, tot in lengte van jaren, van de meest ‘groene’ en duurzame grondstof, blijven voorzien. Namelijk hout.”

Alle jonge bomen, het ‘plantsoen’ worden geleverd door de eigen afdeling Zaad en Plantsoen. “Deze levert ons het beste inheemse en autochtone plantmateriaal zodat wij verzekerd zijn van sterke en goede planten, aangepast aan de Nederlandse omstandigheden.”