Afbeelding
DFW Reigersbos

Anti lachgas actie Zeewolde

· leestijd 1 minuut Zorg en Welzijn

ZEEWOLDE - Vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven komen zaterdag 25 september naar het centrum van Zeewolde om flyers te verspreiden over de risico’s van drugs in het algemeen, en lachgas in het bijzonder. 

De stichting is al meer dan een jaar in verschillende plaatsen actief aan het flyeren om het thema drugsvoorlichting hoog op de agenda te krijgen.

Lachgas verbod in Zeewolde
Vanaf 1 januari 2020 heeft Gemeente Zeewolde in de Algemene plaatselijke verordening (APV) een verbod op verkoop en gebruik van lachgas opgenomen. Of dit voldoende is om de lachgasproblemen onder jongeren aan te pakken is de vraag. Begin juli werden bij een inval in een bedrijfspand aan de Gaffel nog 2900 gasflessen met lachgas in beslag genomen.

Stichting Geen Drugs-Wel Leven is bezorgd over de populariteit die het middel nog steeds onder jongeren heeft. Te veel jongeren komen door onwetendheid met allerlei klachten te zitten, tot verlammingsverschijnselen aan toe.

Drugs niet normaal
Volgens woordvoerster Gerbrig Deinum van de stichting is het hard nodig dat er in Nederland meer aan preventie wordt gedaan. “We moeten in Nederland af van de cultuur dat drugs erbij horen. Bestaande voorlichting gaat voornamelijk over ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’. Wij zijn van mening dat daar nog een stap voor zit: de keuze om al dan niet drugs te gebruiken.”

“Verbieden heeft geen zin”, vindt ook Deinum. “Maar het is wel belangrijk om jongeren bewust te maken wat drugs is en dat er meer uitleg komt over wat het precies met je lichaam en hersenen doet. Nemen we lachgas, dan moet je bijvoorbeeld weten dat het de vitamine B12 in je lichaam afbreekt en je zenuwstelsel aantast. Ik denk dat heel veel jongeren geen idee hebben van de korte of langere termijneffecten op hun gezondheid.”

Voorlichting als in Zweden
Geen Drugs-Wel Leven is een seculiere campagne die gesponsord wordt door de Scientology kerk. De stichting zet zich in voor meer en betere voorlichting over drugs. Nederland zou volgens de stichting een voorbeeld kunnen nemen aan Zweden, waar drugsvoorlichting al 25 jaar verplicht is in het onderwijs. In Zweden is daardoor een kentering ontstaan en kiezen jongeren steeds vaker voor een gezond en drugsvrij leven.

“Het zou fantastisch zijn als we daar in Nederland ook mee beginnen” aldus Deinum. “Daar plukken we een generatie later de vruchten van.”

De vrijwilligers zijn zaterdag tussen 10:00 en 12:00 rond het Kerkplein te vinden.

 Website: https://www.geendrugswelleven.nl/ 

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 2 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 4 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 4 uur geleden