Afbeelding
Foto: Zeewolde Actueel

Je doet ‘t goed!

· leestijd 1 minuut Bij de les

‘t Staat nu op Netflix nummer 1: “Where the crawdads sing”. 

“Daar waar de rivierkreeften zingen.” Naar het boek van Delia Owens. 

Ik hou van happy endings. En van een extra laagje dat in deze film gaat over de veroordeling van het onbekende. Maar mij trof vooral de power. Van Kya. 

Dag in dag uit krijgen we de boodschap ‘je doet ‘t verkeerd’. Te ongezond. Te weinig sport. Te lage cijfers. Niet lief genoeg. Te weinig omzet. Te duur. Te laat. Verkapte boodschappen via TV, Socials of via de mensen op je werk, school, kerk, sport of familie.

En als je ‘t al niet fout doet, dan kan ‘t altijd nog beter, mooier, strakker, hoger, geloviger, intenser.

“Wat deed ik fout dat ik kanker kreeg”, sijpelde zelfs mijn hoofd in. Ik at toch gezond, sportte en sliep zonder mobiel. 

“Hou op”, zei de psycholoog die ik vanuit het ziekenhuis sprak. Een fijn luisterend oor, met goede vragen. Ze helpt me om een leven na kanker weer op te pakken. Want dat is lastiger dan ik dacht. “Je deed niks fout.”

Aan de buitenkant zie ik er weer prima uit. Maar van binnen loopt t nog niet zo soepeltjes. De moeheid maakt onzeker, bij elk pijntje wil ik het liefst onder een scan en ik wil m’n oude leven weer terug.

“Je doet ’t goed”, zei manlief die avond tegen me. Een simpel compliment. Maar erg waardevol op dat moment. Ik bedacht me om dit compliment vaker uit te spreken naar anderen. Of heb jij nooit ‘t idee je van alles fout doet, tekort schiet of onzeker bent? Wanneer kreeg jij voor ‘t laatst te horen dat je ‘t goed deed? Of sprak je ‘t uit naar een ander? 

Ik kreeg de opdracht om me zonder compliment oké te voelen:

“Ga zonder mobiel eens wandelen. Zonder likes of stappenteller op Strava, zonder foto van de lucht op je socials. Gewoon jij en niks. Leef en voel.”

En dat zag ik in die film: Kya in haar schuilplaats. Met haar schelpen en het niks. Om zonder oordeel weer veerkracht te vinden en door te gaan. 

Dus; mobiel uit, dekentje om, kop koffie erbij en kijken maar.

En niet vergeten: je doet ‘t goed!