Koers houden...
Koers houden... Foto: Zeewolde Actueel

Leerzaam watervertier in de Aanloophaven

· leestijd 1 minuut Sport

ZEEWOLDE — Maar liefst vier dagen lang deed Optimist on Tour, hét rondreizend watersportevenement voor kinderen, Zeewolde aan. Geschikt weer is voor het welslagen van zo’n evenement op z’n zachtst gezegd wenselijk, maar dat kwam goed, met de donderdagmiddag als uitschieter. Met een briesje, een zonnetje en 18 graden op de thermometer werd het een middag met een gouden randje.

’s Ochtends schoolklassen, ’s middags vrije inschrijving, dat was ongeveer het concept. “Tevoren is het altijd even afwachten hoe het zich qua aantallen gaat ontwikkelen en verdelen”, liet een medewerker weten, “maar we zijn heel tevreden over de inschrijving, en dat is natuurlijk mede te danken aan het mooie weer.” Ewout Suithoff, nog even in functie als wethouder van sport, liet zich uiteraard ook zien, en wist op aangeven van de projectmanager van Optimist on Tour te melden dat het totale aantal inschrijvingen richting de 800 kinderen zou gaan. “Heel blij mee! Het gaat erom de watersport in een dorp als Zeewolde te promoten, en daarbij het sportieve karakter van zeilen, suppen en kanoën te benadrukken. Sporten, bewegen op het water, zeg maar. Die opzet lijkt helemaal te slagen. Prachtig dit, toch?”

Flinke toeloop in één keer bleek voor de organisatoren geen enkel probleem. Om en om was voor de groepen ook een walprogramma af te werken. Laboratoriumjas aan, veiligheidsbrilletje op, en je was klaar om allerlei leuke en interessante proefjes te doen die natuurlijk allemaal met water te maken hadden. 


Proefjes met water - Zeewolde Actueel

Ondertussen trok óp het water het windje bij vlagen aan tot kracht drie en iets meer, en dat had zo z’n gevolgen. Een kwartiertje theorie op de wal is natuurlijk niet genoeg om meteen de finesses van het zeilen in de vingers te krijgen. Mast, zeil, giek, spriet, dat is nog wel te onthouden, maar hoe moet ik sturen als die wind wat anders doet dan ik wil? Overstag, gijpen, het gebeurde in zo’n vlaag allemaal kris kras door elkaar, met hier en daar een botsing, een langszwaaiende giek en een gil tot gevolg. De professionals op de wal en in de begeleidende vletten bleven kalm en laconiek: “Het spul kan er tegen, hoor!” En bij een natte broekspijp en een bult op een kinderhoofdje: “Hoort erbij, joh. Niks erg, hoor!” Zo doe je dat.

De gemeente schoot in de roos met het naar Zeewolde halen van Optimist on Tour, waarbij natuurlijk moet worden aangetekend dat onze Aanloophaven uitermate geschikt is voor een evenement als dit. Een parcours of vaarveld laat zich gemakkelijk en duidelijk markeren met drijflijnen, zodat misverstanden met ander vaarverkeer uitgesloten zijn. Veilig, professioneel, origineel, met een logistiek die draaide als een zonnetje. Voor Optimist on Tour is het seizoen goed beschouwd nog maar net begonnen, maar wat Zeewolde betreft: voor herhaling vatbaar. 

Instructie op de wal
De kleine kapitein
De 'vaarvelden' in beeld
Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 6 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 8 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 8 uur geleden