Afbeelding
Eigen foto

Het nut van een emmer en twee stokken

· leestijd 1 minuut Bij de les

Afgelopen week hadden we op school eindelijk weer een keer een voorstelling in school. Een aantal mannen die zich ‘De Vuilnismannen’ noemen kwamen een show geven met ritme. Op afval. Met veel ritmes en erg swingend.

36 klassen in zes voorstellingen kwamen kijken en meedoen. Ja, meedoen. Want al die leerlingen kregen halverwege de voorstelling twee stokken en een emmer. 

Hoe ze dat deden zou je moeten zien; want krijg het maar eens voor elkaar om 15, 16, 17 en 18-jarigen allemaal mee te laten doen. Ze hadden een enorm tempo, spraken de taal van de jongeren en waren zo enthousiast. 

Een zaal vol muziek-makende pubers.

Na de eerste voorstelling kwam een vriendelijke jongen naar me toe. Atheneum 6. “Mevrouw, mag ik iets vragen?” Ik peuterde de oordopjes uit mijn oor en knikte.

Heel serieus vroeg hij me: “kunt u me zeggen wat het nut hiervan is?” Het bleef even stil. “Ik bedoel het leerdoel”, verduidelijkte hij. 

Ik wilde hem uit gaan leggen waarom we dit soort activiteiten op school hebben, maar zei toen: “zou je dat ook zelf kunnen bedenken? En me dat morgen komen vertellen? Ik ben benieuwd naar je antwoord.”

De volgende dag zocht hij me weer op. Ik heb de jongen nooit in de klas gehad en had even op magister op zijn profiel gezocht. Een exact profiel. Een logisch denker. 

Hij stond wat slungelig naast me toen hij me vertelde dat hij op internet had gevonden dat muziek maken neuronen stimuleert waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. En dat het de emotionele ontwikkeling stimuleert. 

Maar dat hij dat niet zo goed kon plaatsen met die emmer en die twee stokken. 

Een meisje uit een andere klas had zich bij ons gevoegd. Ze wilde me wat vragen en luisterde mee. Ze sloeg de jongen belangstellend gade. Toen hij uitgepraat was zei ze: “joh, niet alles hoeft toch nuttig te zijn? Mag iets in het leven ook gewoon eens fun zijn? Fun en lekker samen muziek maken.” 

Hij keek haar aan en zei nadenkend: “oh. Zo heb ik het nog niet bekeken.”.

Daar had ik niks meer aan toe te voegen. 

De volgende voorstelling begon. “Kom”, zei ik, “jullie mogen ‘m nog wel een keer zien.”

Mocht je ook een uurtje fun willen hebben? Boek een voorstelling! Is nog goed voor je neuronen en je emotionele ontwikkeling ook!

Afbeelding
Tulpen Kunst Route open tot en met 4 mei / andere routes Tulpenroute dicht Ingezonden 10 uur geleden
De eerste hindernissen staan al op het parcours; de atletiekbaan
Zeewolde Kruist de Buizen race nadert! De eerste hindernissen staan klaar. Algemeen Instagram 12 uur geleden
Afbeelding
'Heel Zeewolde danst' voor het laatst 'de wereld rond' Cultuur Instagram 12 uur geleden