Afbeelding
Un

Aantal basisschoolleerlingen blijft gelijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZEEWOLDE - Er gingen op 1 oktober jl. 2.045 leerlingen naar een van de basisscholen in Zeewolde. Dat waren er exact evenveel als op de peildatum een jaar eerder.

Jaarlijks wordt op 1 oktober het aantal basisschoolleerlingen geteld. Op basis daarvan vindt de bekostiging voor het schooljaar erop plaats. De peildatum 1 oktober werd dit jaar voor het laatst gehanteerd, voortaan wordt het aantal leerlingen op 1 februari uitgerekend.

Het aantal leerlingen per school varieerde op 1 oktober jl. van 36 (Omniumschool) tot 353 (De Toermalijn). Met veertien leerlingen meer waren Panta Rhei in de Polderwijk (van 284 naar 298) en De Wetering in Zeewolde-Zuid (van 136 naar 150) de grootste stijgers. De meeste leerlingen in Zeewolde gingen naar een van de scholen in de Polderwijk. Dat was voor het eerst, in voorgaande jaren was Horsterveld nog de nummer één. Met 607 leerlingen scoorde de Polderwijk er twintig meer dan op 1 oktober 2020. Er gingen op 1 oktober 588 leerlingen naar een school in Horsterveld, 19 minder dan een jaar eerder. Ook Zeewolde-Noord leverde in: van 536 naar 524. De scholen in Zeewolde-Zuid trokken elf leerlingen meer dan in 2020: van 315 naar 326.

Het aantal basisschoolleerlingen in Zeewolde is al enkele jaren vrij stabiel. In de jaren ervoor daalde het aantal jaarlijks met zo’n honderd leerlingen tegelijk. Ter vergelijking: in 2009 gingen er nog 2.825 leerlingen naar een van de Zeewolder basisscholen. De scholen in de oudere wijken leverden daarna echter in. De Zevenster in Zeewolde-Zuid verdween zelfs helemaal en De Kiekendief en De Delta in diezelfde wijk fuseerden. Met de groei van de Polderwijk werd de daling van het aantal leerlingen in de andere wijken weer enigszins opgevangen. Welke scholen de komende jaren in de lift komen te zitten zal mede afhangen van de vraag op welke plaats(en) de uitbreiding van Zeewolde zal plaatsvinden.

(bron: gemeente Zeewolde en de plaatselijke basisscholen)