Afbeelding
Windpark Zeewolde

Meedenken over besteding gebiedsgebonden bijdrage?

Gemeente

ZEEWOLDE – In Zeewolde wordt gebouwd aan het grootste windturbineproject van Nederland op land: Windpark Zeewolde. Het is tevens het grootste boer/burger windcollectief van Europa. Bij het bouwproject worden 220 bestaande windmolens vervangen door 91 nieuwe, hogere, windmolens.

De eigenaren van de windmolens van het Windpark Zeewolde dragen vanaf 2023 een deel van de opbrengst van de windmolens af. Dat heet een gebiedsgebonden bijdrage. Het bedrag (339.000 euro per jaar) moet besteed worden aan de verbetering van de omgeving op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid of het landschap van Zeewolde. De gemeente overlegt met de initiatiefnemers van het windpark om hier een plan voor te bedenken. Waar wordt het geld aan uitgegeven? Hoe wordt dit georganiseerd?

Enquête
Inwoners worden opgeroepen om mee te denken. “We willen graag weten waar zij dit bedrag aan uit willen geven”, aldus de gemeente. Ideeën kunnen via een vragenlijst aangegeven worden. Mede op basis van deze inbreng stelt de gemeente in de zomer van 2022 een beleidsplan op over de gebiedsgebonden bijdrage.

Meedoen met de enquête kan tot 18 juli. De vragenlijst is te vinden op: www.startvragenlijst.nl/zeewolde

De eerste projectaanvragen kunnen in 2023 ingediend worden.